Idag känner jag mig riktigt nedstämd, för nästan alla mina bin har gått åt denna sega vinter. Solen skiner för en gångs skull, men det är flera minusgrader och det finns nästan inga bin kvar i i de 12 samhällen jag har i trädgården. Och de samhällen som fanns som knytnävstora klumpar för några veckor sedan har nog inte klarat den nuvarande sega och kalla perioden med 10-12 minusgrader på natten. Trots att det finns massor med mat kvar. De kan inte förflytta sig i den här kylan och orkar inte hålla värmen. Ingen tvekan om att det är neonikotinoider, nu för andra året i rad för min del. I förrfjol blev det problem bara med ett par samhällen, men i fjol samlade de inte som de brukar och flera avläggar-drottningar bara försvann efter kläckning. Så skyller man alltid på vädret. Men odlare uppe på Linderödsåsen klagade inte, trots att de hade sämre väder. De kunde få riktigt bra skördar och bisamhällena utvecklades gott och ser bra ut även nu. Men med vårraps inom km avstånd går det inte längre att bedriva biodling om det är clothianidin-betat utsäde!
Jag fick igår rapport från ett par gamla biodlare i Östergötland som råkat illa ut i flera års tid. De har 40 års erfarenhet av biodling och har inte kunnat förklara vad som hänt med bina. En hade haft 10 samhällen där bina bara ”försvann” eller låg döende utanför kuporna under sensommaren. Klar förgiftning men ingen lyckades förklara det hela. Den andre har två år i rad blivit av med sina 3 samhällen och nu ger han upp. Bina bara försvinner och då är det inte roligt längre.
Vår bitillsynsman härnere hade 14 samhällen på vårraps i fjol. För ett par veckor sedan var 6 helt utdöda; nästan inga bin fanns kvar på bottnen. De övriga 8 samhällena har han heller inget hopp om eftersom det bara fanns en liten klump bin kvar.
För flera av oss är detta ren katastrof för odlingen. När man så hör att trögbockarna i EU inte lyckas fatta vad det rör sig om utan 9 länders representanter sätter sig emot ett två-årsförbud mot de tre giftigaste neonikotinoiderna, ja då blir man verkligen ledsen. Fransmännen löste det här redan på 1990-talet och fick igenom förbud. Varför kan vi inte ta eget beslut om förbud i Sverige?
Kunskap om hur naturen fungerar och vad som är bra för både oss och för växter och djur, finns knappast hos beslutsfattarna på EU-nivå. De styrs av förtal från kemikalieindustrin om att det blir ekonomisk kollaps om man inte får använda gifterna. Och många jordbrukare tänker inte heller så långt, tyvärr.
Den ekologiska odlingen ökar dock, så man får inte ge upp hoppet om en ljusnande framtid. Men det lär inte bli i år för i EUs livsmedelskommission har man skjutit upp beslutet med 10 veckor från nu. Då är vi mitt i juni månad och då lär betat utsäde redan vara sått.
Bengt Nihlgård

Dagsläget 23 mars för Bengt Nihlgårds biodling

5 reaktion på “Dagsläget 23 mars för Bengt Nihlgårds biodling

  • oktober 21, 2013 kl. 1:59 e m
    Permalänk

    Det är ändå märkligt att så många ekologiska bönder försörjer sig på sina gårdar och var kommer den ekologiska rapsoljan ifrån?

    Att spruta gift på det man sedan skall äta kan mest liknas vid att skita där man sover.

    Svar
    • oktober 21, 2013 kl. 7:48 e m
      Permalänk

      Ekologisk rapsolja kommer främst från höstraps som behöver mindre med rapsbagge bekämpning. den gödslas säkert inte på samma sätt som konventionellt odlad raps. Skördarna blir inte lika stora, men utgifterna är väl inte lika höga och man kan ta mer betalt. Den smakar i alla fall mycket bra! Din sista liknelse haltar lite tycker jag. Men det är ju rätt märkligt att man frivilligt kan äta näringsmässigt sämre mat som spetsats med gift.

      Svar
  • oktober 21, 2013 kl. 8:14 e m
    Permalänk

    Frågorna var retoriska och den provocerande liknelsen var mer menad att skapa eftertanke åt tokerier som normaliseras. Mer riktat till andra läsare.

    Jag har en jordbruksutbildning bakom mig för ganska många år sedan men det blev aldrig någon gård. Vi skulle kunna reda ut någon gång om det är månader, dagar eller timmar emellan när vi startade med bin. Du har dock mycket mer erfarenhet och kunskap på området än vad jag har.

    Svar
    • oktober 22, 2013 kl. 10:09 f m
      Permalänk

      Oberoende av hur mycket erfarenhet man har, har man olika perspektiv och kan bidra till ökad och bättre kunskap på området på ett positivt sätt. Tack för att du delar med dig!

      Svar
  • oktober 22, 2013 kl. 7:25 e m
    Permalänk

    Stämmer mycket bra. En del nybörjare är alldeles fantastiska på att se alternativa lösningar när de inte sitter fast i gamla föreställningar. De kan vara ypperliga ögonöppnare. Om inte annat med bra frågor.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.