CellkoppPollenTwo

Man kan aldrig veta 100 %-igt säkert att ett bisamhälle saknar drottning. Men det finns ett antal olika indikatorer som pekar på detta. Och man fattar beslut om man ska göra en åtgärd. Vad man ska göra beror också på vilka möjligheter man har.

Om ett bisamhälle har fina yngelkakor med täckt och öppet yngel, och i tillägg till detta ägg i närheten av detta, då vet man däremot att samhället har en äggläggande drottning, i alla fall hade det inom de senaste 4 dygnen. Finns det flera påbörjade viseceller mitt på en eller flera kakor kan det vara s k nödceller. Då förlorade samhället sin drottning för några dagar sedan. KAnske blev hon klämd om du tittade i samhället för ett par dagar sedan.

Om du hittar täckta viseceller förutom mitt på också kanterna av kakan och sannolikt inga ägg samt minskad bimängd. Då har troligtvis samhället svärmat nyss.

Hittar du krupna viseceller, inget öppet yngel men bina är lugna i sitt uppträdande, rätt så samlade i yngelrummet, kan samhället ha en ungdrottning som inte är äggläggande än. Man kan då sätta ner en yngelram från ett annat samhälle med ägg och spätt yngel. Kolla efter några dagar. Har bina påbörjat viseceller är det så gott som säkert, men inte till 100 %, att samhället är drottninglöst. Är det tidigt på säsongen kan samhället behålla yngelkakan och göra sig en ny drottning. Är det senare är det bättre att sätta till en äggläggande drottning eller slå ihop med ett annat samhälle med tidningspappermetoden. Finns det ingel yngel alls, kan samma sak gälla, men det är troligare att samhället är drottninglöst.

Brusar bina och ställer sig med bakkroppen uppåt brukar det vara ett tecken på att de är viselösa (drottninglösa), men inte alltid. Bina kan vara lättstörda till sin natur också.

CellkoppPollenBig

Om det finns cellkoppar, påbörjade viseceller, byggda på celler med pollen, bibröd i, är det ett så gott som 100 %-igt tecken på att bisamhället är viselöst. Peter Donovan, Broder Adams medhjälpare tipsade mig om detta. Bina brukar nu brusa också.

Puckelyngel

Om det finns puckelyngel och bara det, dvs drönaryngel i arbetarceller, de sticker ut från kakan då de är täckta (för det mesta, men inte alltid om bina inte orkar mata dem ordentligt), så är det antingen fråga om äggläggande arbetsbin eller en drottning som inte fungerar längre som hon ska. Om det är äggläggande arbetsbin är det oftast så att yngelet är spritt på kakan. Är det en drottning som slutat fungera ordentligt är yngelytan mera tät. På bilden mitt till vänster ser man ett litet svart skinande bi. Man brukar tro att det är så äggläggande arbetsbin ser ut, annars är det här bara ett gammalt slitet bi.

Om det är både arbetar- och drönaryngel i arbetarceller, är det fråga om en drottning som håller på att få slut på säd eller sluta fungera. Antingen är hon gammal eller också blev hon dåligt parad föregående år. Hon kan vara smittad av någon sjukdom också.

Är det äggläggande arbetsbin är enda boten att ge en krypfärdig drottningcell. Ibland får inte cellen vara täckt utan bina måste avsluta det jobbet. När den nya drottningen är äggläggande minskar pucklandet och slutar efter ett tag. Att sätta till en yngelram med ägg coh späda larver brukar inte hjälpa, dvs bina brukar inte bygga viseceller på den, men ibland gör de det.

Är det fråga om en drottning som slutar fungera måste man hitta henne och ta bort henne innan man sätter till en annan eller ger en krypmogen drottningcell. Ibland bygger bina viseceller på drönarlarver som kan förvilla. Oftast har de då inget arbetaryngel att bygga på och sådana celler sitter ofta på nederlisten i närheten av drönarceller.

Hur vet man att ett bisamhälle är drottninglöst?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.