Vårstädning av varroa

Den viktigaste tiden för att kolla angreppsgraden av varroa är på våren. (Andra tillfällen under säsongen kan också vara viktiga!)

Förra året insåg jag att varroanivån kan skilja sig ganska mycket åt för samma samhälle bara en vecka senare sen man mätte första gången – beroende på när man gjorde testet första gången. Varför då? Förklaringen är att bin är mycket aktiva att städa ut kvalster under en period på våren. Om nu bina har den förmågan att städa ut kvalster.

Förra året

Förra året såg jag att om man vill ha en “sann” mätning av angreppsgraden för att bedöma om samhället kan behöva lite hjälp mot varroan, är tiden för vårtestet avgörande. Man använder tröskelvärdet på 3% varroa för att avgöra om samhället behöver behandling. Rätt tid förra året var när äppelträden hade blomknoppar som var precis klara att slå ut. De första knopparna öppnade sig lite. Hur mycket solen kan nå träden, vilken typ av äppelträd etc. kan också påverka och kan behöva tas hänsyn till.

När äppelträdens blomknoppar börjar spricka upp är det dags att göra vårmätningen av angreppsgraden av varroa för att det få det ”sanna” värdet att beakta för eventuell behandling och urval av avelssamhällen.

Förra året började jag mäta varroanivån första veckan i maj. Vissa samhällen hade lite mer kvalster än jag förväntade mig, särskilt en systergrupp som hade haft lägre varroa-nivåer året innan. Det fanns inte heller några virusbin (DWV-bin). Jag bestämde mig för att göra ett nytt test en vecka senare för denna systergrupp, i mitten av maj. Till min förvåning var varroanivån då mycket lägre bara en vecka senare. Jag såg att äppelträdens blomknoppar precis hade började öppna sig.

Kanske tog det inte bara en vecka. Bin kunde mycket väl ha arbetat med vårrengöringen under en längre tid, men det gav inte ordentligt resultat förrän äppelblomsknopparna började öppnas.

Det här året

I år började jag mäta varroanivån i mitten av maj. Men äppelblomsknopparna hade inte utvecklats så långt som förra året vid den tidpunkten. Det hade varit den kallaste april på 18 år. Och maj hade varit våt och kylig. Vissa samhällen hade fler kvalster än jag hade förväntat mig, några mycket mer, till och med 8 % angreppsgrad. Men inga bin med skadade vingar kunde ses (DWV). Jag gjorde en del testning med skakburken en vecka senare, till exempel 8 %-samhällena. I år i början av den sista veckan i maj började äppelblomsknopparna precis öppna sig. Säsongen var minst en vecka senare än förra året. I 8 %-samhällena var varroanivån nu nere i 3 %! Förvånande!

Även bin som hade 3 % i det tidiga testet hade sänkt sin varroanivå en vecka senare, till 2 %. Det gällde även samhällen som hade 2 % i första testet som sänkte till 1 %.

Äppelblomsknopparna

Om dina bin har förmågan att städa bort kvalster kan de ha en speciell tid att göra det på under våren. Någon tid innan äppelträdens blomknoppar börjar öppnas. Läs mer om hur man kan selektera varroareistenta bin här!

Du kan kontrollera om dina bin har denna egenskap genom att testa varroanivån när äppelträden börjar visa små löv och små blomknoppar. Och gör det igen en vecka senare eller mer när blomknopparna börjar öppnas. Om bina har sänkt sina varroanivåer under vårveckan, var nöjd!

Masonitskivan

Masonitskivan på 0,5 x 0,5 m framför samhället kan visa vad som händer i samhället också på våren. Jag såg ett samhälle som ”aborterade” arbetsbin strax innan de var färdiga. Utan vingar. Jag hittade några för tidigt ”kläckta” bin på masonitskivan som inte rörde sig. De var för unga. Vid det andra varroa-testet hade samhället sänkt sin varroanivå från 4 till under 3 %. Det är ett tecken på att något händer i samhället. Flera saker måste pågå för att åstadkomma sänkningen av varroanivån.

Bina rensar ut kvalster på olika sätt. De kan göra sig av med bin i celler infekterade av varroa och de kan göra sig av med bin som är infekterade av patogener/sjukdomsalstrare, t ex olika virus.

Framför ett annat samhälle där varroanivån först var väl över 3 % såg jag ”aborterade” drönare nästan färdiga att krypa ut av sig själva. Det fanns även vita drönarpuppor som städats ut. Inga arbetsbipuppor här.

Vissa samhällen som hade 0 % varroanivå, där var masonitskivan ren från allt, döda bin och allt annat. Så en masonitskiva kan vara mycket värdefull för att bedöma ett samhälles tillstånd.

Kom ihåg tiden för äppelträdens blomknoppar!

Rätt tid att mäta angreppsgraden av varroa på våren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.