Vårkoll-13-4

Våren är här! Jag håller på att göra vårkollen på mina bisamhällen. Jag skriver 6 april. Bilderna är från 1 april.

Har de mat – annars får de fyllda foderramr från förrådet jag gjorde genom att ta bort sådana i november som bina inte satt på i översta lådan. De placerades i ett förråd med utomhustemperatur.

Har de minskat i styrka, behöver understa lådan tas bort redan nu? Med gammalt vax som skall återvinnas. Och ett sådant samhälle orkar inte rensa bottnen själv tillräckligt snabbt. Vilket ett starkt klarar bra.

Har några dött? Lådorna skall med hem och sorteras – fula till återvinning, foderramar till nya avläggare senare i vår och fina ramar till återanvändning.

Ett samhälle i en av bigårdarna (se bilden i början) hade av misstag inte fått flusterförminskaren på plats i höstas så att flusterhöjden skulle bli max 8 mm för att hålla ute möss. Samhället hade 2 x 40 cm fluster i vinter. En mus jagade jag ut. Den hade levt gott i understa lådan som nästan var helt uräten. Och den hade skapat en fin tjock kompost som det skulle blivit om jag inte tagit bort understa lådan och gjort rent bottnen. I de två översta lådorna levde bisamhället, lite försvagat naturligtvis, men helt okej som det verkade. Det var jag glad för då det var ett av de bisamhällen som inte behövde någon varroabekämpning förra säsongen. Vi får se hur det blir i år.

Grannsamhället (se bilden nedan) var urstarkt på tre shallowlådor (langstroth bredd 14 cm höga ramar) motsvarande 2,5 lågnormallådor. Med mycket foder kvar. Men så får bina behålla mycket honung och påfyllning med socker så att de skall klara sig till första nektardraget. Vad månde bliva?

Men ett par samhällen har dött svältdöden i alla fall, med en hink orörliga bin. Sådant arv är inget att bygga på. Snart borde det vara dags för första skattlådan, eller…?

Vårkoll-13-5

Övervintring och muskompost

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.