Ett bra sätt att få en uppfattning om varroaläget i ett samhälle och som kanske tar 5 minuter vid bikupan, är att skaka några hundra bin i alkohol med hjälp av en speciell biskakare gjord för ändamålet. För ett år sedan gjorde jag ett inlägg om en skakburk: http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=494

Här får du mer tips.

Biskak1

Du kan göra en biskakare själv av två burkar jordnötssmör av märket Skippy, en bit bitätt men inte varroatätt nät (maskor ca 3 mm), en plåtsax, en 60 mm hålsåg och en 80-100 watts lödkolv.

Biskak2 Biskak3 Biskak4

Gör dig av med jordnötssmöret på något sätt från burkarna och diska dem. Såga hål mitt i locken med hålsågen. Klipp till en bit nät så att det täcker hålet. Lägg ett lock rättvänt på ett bord. Lägg på nätbiten och lägg på det andra locket upp och ner. Håll ihop alltihop med ena handen medan du försiktigt löder fast locken vid varandra och innesluter nätet.

Biskak5

Häll i en dl vatten i en den ena burken. Rita med tusch runt burken precis i vattenlinjen. Häll bort vattnet. Burken är kalibrerad för att fyllas med levande bin ungefär till linjen, dvs ca 1 dl. Det är ca 300 bin. Tycker du det är för mycket att ta död på 300 bin kan du mäta upp 2/3 dl för tuschlinjen. Då blir det ca 200 bin.

 

Mätproceduren

Ta inte bin nära flustret, de har liten korrelation med den verkliga varroamängden i samhället. Ta bin nära ynglet, men ta inte en yngelram på vilken drottningen går! Du kan ta en ram som inte innehåller yngel, men gärna nära ynglet, i översta yngellådan om du har två. Kolla så inte drottningen går där. Undvik yttersta ramen i yngellådan. Allra säkrast och snabbast, om samhället har skattlåda, är att ta en ram i mitten av lådan alldeles över spärrgallret.

Ta burken med tuschlinjen och för den med öppningen uppåt, nerifrån och uppåt så att bin ramlar ner i burken. Gör så tills du fått bin till tuschlinjen. Stöt till burken försiktigt med botten mot något ibland så att bina ramlar ner i botten, så ser man lättare när man har tillräckligt med bin.

Biskak6

Innan har du hällt upp 2 dl T-röd eller koncentrerad spolarvätska i den andra burken. Häll nu dessa 2 dl i burken med bina. Bina dör. Skruva ihop skakaren och skaka bina med alkoholen i ca 1 minut, varken för häftigt eller för svagt, lite lagom. Vänd upp och ner på skakaren. Spriten och kvalstren sköljs ner i burken utan tuschlinje. Bina blir kvar ovanför nätet. Lyft upp skakaren mot himlen och låt ljuset lysa igenom spriten. Kvalstren ligger på bottnen. Levande kvalster sjunker till bottnen i sprit. (Torra kvalster från bottennedfall flyter.) Nu kan du räkna kvalstren, om det finns några. Återanvänd spriten genom att sila den genom en kaffesil.

Biskak7 Biskak8 Randy Oliver räknar kvalster.

 

Räkna och beräkna

Du kanske hittar 9 kvalster, och det var 300 bin (du behöver inte räkna bina, det räcker med den ungefärliga kalibreringen på 1 dl). Det blir 9/300 = 3/100 = 3 % angreppsgrad på bina. Det kan man tycka är litet eller litet för mycket beroende på när man mätte eller vad man håller på med, avelsarbete eller bara få en bra uppfattning om läget för rätt tidpunkt för bekämpning, eller så man inte kommer för sent med bekämpningen, eller gör en onödig bekämpning.

På våren, speciellt om man inte håller på med avelsarbete, vill man inte ha 3 % angreppsgrad på bina. Om du håller på med avelsarbete tar du ett nytt prov en månad senare kanske. Gör du inte det kanske du överväger en bekämpning och vad du ska använda.

Får du 3 % alldeles efter huvudskörden i mitten av juli eller början av augusti kanske du överväger att inte göra någon bekämpning då om du håller på med avelsarbete. I vilket fall kanske du väntar med bekämpningen om du planerar att använda oxalsyra tills det är dags med detta. Brukar du använda tymol, Apistan eller myrsyra funderar du kanske på vad du ska göra.

Blir det 3 % i oktober strax innan det är dags att använda oxalsyra kanske du inte använder oxalsyran. Leif Strömberg har gränsen 5 % för sitt oktoberprov. Alla samhällen under det får ingen oxalsyra hos honom. Om du inte håller på med avelsarbete lika intensivt som Leif, ger du kanske oxalsyra ändå, men noterar alla siffror för du får ju värden som du kanske kan använda vid urval av avelsdrottningar nästkommande säsong. Och de samhällen med mest kvalster ska ha sina drottningar utbytta så snart som möjligt.

 

Mer att läsa

http://scientificbeekeeping.com/sick-bees-part-11-mite-monitoring-methods/ eller kort url: http://alturl.com/np8ez

http://svenskbihalsa.se  Här kan du titta på en video hur man tar bin.

Biskak9 Biskak10 Här är en alternativ biskakare som man kan köpa från http://svenskbihalsa.se

Biskakaren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.