Jag har just återvänt hem från det årsmötet i vår lokalförening. Susanna Kivling talade om Beescanning-projektet, beescanning.com Vi diskuterade också att etablera en ”rasparningsplats” för elgonbin för medlemmarna och intresserade. Den bästa rapporten fick jag efter mötet från Arne Andersson som fick två drottningar från mig förra året av linje H131. Han behandlar alla sina samhällen varje år mot varroa. Så han behandlade dessa två elgonsamhällen också med oxalsyraförångare för en tid sedan. Han bestämde sig för att behandla dem igen med att droppa oxalsyraösning eftersom han fick så få kvalster från behandlingen. Dessa två behandlingar gav tillsammans två kvalster var från de två elgonsamhällena. Ett annat samhälle intill dem ramlade det sammanlagt 1000 kvalster ifrån. Cellstorlek? 5,1. Jag hoppas att elgonsamhällena överlever de två tuffa behandlingarna, så jag kan överväga att odla från dem nästa år. 🙂

En trevlig rapport om elgonbin
Märkt på:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.