I norra Wales finns en grupp biodlare som inte behandlar mot varroa och inte gjort det på många år. Vinterförlusterna är lägre än hos dem som behandlar. Här finns en video som gjorts om dem: https://vimeo.com/157019200

Dave var nog den som var först med att sluta behandla. Sen slutade Pete, som var tillsynsman. Han hade en hel del förluster initialt. Han visste var det fanns vildbisamhällen. Han observerade att de slutade ge svärmar när varroan kom, men alla vildsamhällen dog inte. Några blev kvar och efter 3-4 år började de ge svärmar igen.

Clive slutade att behandla därför att Apistan slutade fungera 2004.

Pete koncentrerade sig nu på att fånga svärmar från vildbina. Då fick han bättre överlevnad på sina bin. Andra delade på de samhällen som klarade varroan bäst och försåg nya biodlare med sådana avläggare. Och antalet biodlare som inte behandlade växte.

Många av dem ger inte socker till bina utan de får leva uteslutande på honung. Antalet samhällen per bigård är lågt. Pete har max 5 i varje. Han skördar 2 ton från sina 60 samhällen.

2010 började de undra hur stora skillnaderna i förluster var mellan dem som behandlade och dem som inte gjorde det och frågade runt. Första raden med siffror är från vintern 2010-2011. Sista raden är en summering av fem vintrar.

Slutsatser från videon:

  • Biodlare som inte behandlar mot varroan dominerar området med sina bin.
  • De samarbetar med vildbipopulationen i området.
  • Ta vara på svärmar.
  • Dela på de bästa samhällena vid avläggarbildning Låt bina göra drottningar själva.
  • De samhällen som inte är tillräckligt anpassade dör (eller får sina drottningar utbytta, om inte av biodlaren så av bina själva).
  • Ingen parningststation med systergrupper som producerar drönare används. Alla överlevarsamhällen är med och producerar drönare till ungdrottningarnas parning.
Resistenta bin i Wales

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.