Skattlådor0507b

Det började för mer än 25 år sedan… Eller rättare sagt: det var då det aldrig började…

Det var då jag började utöka antalet bisamhällen. Jag hade gjutit kupor själv i polyuretan. Men jag stod inte ut med giftigheten i tillverkningsprocessen trots att kuporna blev bra. Och jag ville få billigare kupor. Det är dyrt att utöka mycket.

Att köpa färdigtillverkade kupor var inte att tänka på. Det blev enkla oisolerade trälådor. Jag frågade bina om de hade något emot finsågat istället för hyvlat. De svarade inte direkt, men de protesterade inte och levde lika gott i de lådorna som i något annat.

Jag hann inte måla dem första året av utökningen. Och kanske jag inte hade pengar till målarfärgen, för att inte tala om tiden att måla dem som jag sparade in.

Andra året såg jag inga negativa konsekvenser hos lådorna och hann inte måla då heller. Tredje året fungerade lika bra, liksom fjärde och femte. Och jag började undra varför man skulle måla kupor. Jag kom att tänka på de grå husen i Norrland som smälte in så väl i naturen.

Hm, det finns i alla fall ett bra skäl att måla bikupor. Det är snyggare i villaträdgården. Allvar, det är snyggare. Men i skogskanten undrar jag vad som smälter in bäst i omgivningen.

Än idag har jag inte sett en enda låda som använts normalt ruttna. Däremot kan lådor kalla vårnätter genom yngelvärmen få kondens att sätta sig i hörnen. Kondensen kan få lådsidor att vrida sig. Om plankorna lådorna är gjorda av har sågade ränder på insidan är de stilla. Hörnen skall vara mer än så enkla som möjligt, limmade och skruvade. Alltid är det några lådor varje år som hamnar under tvingen och får extra och långa skruvar i hörnen för att dra ihop lådorna igen.

Har du målade lådor? Har du tänkt på varför?

Att måla eller inte måla…
Märkt på:            

3 reaktion på “Att måla eller inte måla…

 • juli 24, 2013 kl. 8:15 e m
  Permalänk

  Jag har mest målade (eller delvis avflagde) lådor, men inga målade av mig. Jag har samlat på mig lådor genom att köpa utrustning av biodlare som lagt ner genom ålder eller död. Jag har svårt att få ett tydligt svar om de föredrar en enhetllig färg, de ger bara ett surrande svar som jag inte blir klok på.
  Mina bin verkar trivas i alla fall, t o m när lådorna har olika färger i samma samhälle.

  Svar
 • februari 2, 2014 kl. 9:58 e m
  Permalänk

  Har precis börjat måla vår första kupa. Men det gör jag för att jag tycker att det blir mycket finare i trädgården med målade kupor. Intressant blog som vi som nybörjare säkerligen kommer att komma tillbaka till./Annika

  Svar
  • februari 2, 2014 kl. 10:45 e m
   Permalänk

   Javisst, rätt målade blir de en prydnad i trädgården. Gör det som passar er! Trevlig blogg ni har! Hoppas ni hittar några korn i min blogg. Jag skriver av mig här och delar lite erfarenheter. Man samlar på sig en del under årens lopp.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.