Framsteg sker genom människor som är fokuserade på att finna lösningar på problem och bidrar så till att göra livet lättare för oss alla. När människor är engagerade för en uppgift, bör vi  därför vara tacksamma och om möjligt försöka hjälpa till. Men det kan ibland vara så att i stället möter de motstånd från personer som ser dem som hot mot den egna tankelinjen man satsat på och mot sin egen karriär.

Det man skall prioritera, vilket gynnar oss alla i det långa perspektivet är att hitta sanningen och sann kunskap. Ingen har hela perspektivet och ser allt korrekt. Bilden av verkligheten är som ett pussel och vi får bitarna på plats en efter en.

En av dessa hängivna biodlare är Alois Wallner i Österrike. År 1989 började han selektera bin för vad han kallade killerfaktorn. Han såg att en del av kvalstren i naturligt nedfall på kupbottnen var skadade. Ofta var av ett eller flera ben skadade. Om 50 av 100 kvalster i nedfallet var skadade, är killerfaktorn 50 %. Från en mycket låg killerfaktor har han nu uppnått 100 %. Det har tagit honom 20 år med sina 700 bisamhällen. Mer än 100 % killerfaktor kan man inte få fram.

Varroa skadad

Han har alltid använt myrsyra för att behandla mot kvalster i sina Carnicabin. I början behövdes 4 behandlingar per år. Nu räcker det med två , enligt hans hemsida http://www.voralpenhonig.at/default_en.htm

Slutsatsen är att det tar lång tid att selektera på det sätt han gjorde, och man får inte bin som helt på egen hand kan hantera kvalstret. Killerfaktorkriteriet i urvalet fungerade halvvägs till målet. Varför inte hela vägen? Antagligen för att bina inte kan fånga tillräckligt många kvalster tillräckligt snabbt. Kvalster hinner ta sig ner i yngelceller och föröka sig.

Det är bra att veta. Killerfaktorn är användbar, men du måste hitta även andra urvalskriterier och kanske ändra på andra delar i din avels- och skötselstrategi än vad Wallner använder, om du vill nå ändra fram.

Enbart killerfaktorn är inte tillräcklig
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.