Avelsavläggare1w Avläggare med avelsdrottning i någon av de två vänstra avläggaren som skall hem. Kvar blir den understa yngellådan.

Förra hösten hade jag 36 potentiella avelsdrottningar, fullstora samhällen med drottningar från året innan som inte hade behövt varroabehandling under 2013. I våras kollade jag upp övervintringen på dessa extra noga och följde deras utveckling. De bästa i utveckling, inga tecken på varroa eller virus och med bra temperament och minst medelskörd under 2013 blev sedan föremål för sista urvalet. Det blev tre som jag  tog de två översta yngellådorna på varsin botten som flyttades närmare hembigården.

Avelsavläggare2w Kvar i underlådan blir några ramar med yngel. Här flyttas en ram från mellanlådan med ägg och späda larver dit så att bina säkert kan göra sig en ny drottning där.

Jag såg till att det blev kvar minst ett par-tre yngelramar med åtminstone en del ägg och späda larver så de kunde göra nya egna drottningar. Det här gjorde jag ca 20 maj. Bara allt lugnar ner sig en aning vad gäller allt arbete ska jag göra VSH-test på dem.

Avelsavläggare3w De två avläggarna är stängda med spännremmar. Resten har fått en ny låda med utbyggda ramar och några foderramar underst, sedan spärrgallret och tillbaka med de två skattlådorna.

Alla delarna får sedan en låda med utbyggda ramar. De som behöver det får några foderramar i underlådan också.

Avläggare med avelsdrottningar
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.