Förra året såg jag mer vinglösa bin än jag hade väntat mig och jag använde mer tymol än jag hade förväntat mig. Jag insåg att jag delvis kunde tacka det dåliga vädret så att bina fick för lite pollen. Därför var inte immunförsvaret på topp.

Det blev inte så lätt att hitta lämpliga avelsdrottningar, dvs som visade stor varroaresistens. Jag hittade ett samhälle som inte behövt bekämpning på några år och inga vinglösa bin. VSH-test gick inte att göra då jag hittade endast ett kvalster på drygt 100 puppor. Och det kvalstret hade ingen avkomma. Så om man skulle låta det fyndet bestämma skulle samhället ha 100% VSH. Men den s k statistiska signifikansen var obefintlig pga den låga antalet kvalster. Nåväl, det låga antalet kvalster fick fälla avgörandet. S241 blev förra årets viktigaste avelssamhälle. Men jag odlade efter några till. Det blev ganska många odlade och det är jag glad för idag.

Den här sommaren har jag inte sett mycket med kvalster och nästan inga vinglösa bin så här långt på året. Några enstaka. Från 4 samhällen, av drygt 140 st. Nåväl, de som fick mest tymol förra året fick tymol redan i maj för att sedan få sin drottning utbytt. Så det är en förklaring, ca 15 st. Ett dottersamhälle (avläggare som fick göra en egen drottning) till en av dessa var en av de fyra. Jag gjorde inget skakburkstest utan det fick 10 gr tymol i juni. Nästa var ett problemsamhälle som fick en dotter till S241. Men det hade 0% angreppsgrad. Kvarvarande virus? 

Häromdagen såg jag ett vinglöst bi på masonitskivan framför flustret på ett samhälle som fick mycket tymol förra året som jag behållit som inte var bland de nämnda 15 som fick tymol i maj. Det bytte drottning i maj, jag hittade en död ungdrottning utanför flustret, ett tydligt tecken på detta. Jag bestämde mig för att testa med biskakaren och gjorde det igår 20 juli, 19 kvalster på 300 bin, 6,3 % angreppsgrad. Samhället fick tymol direkt.

1DWV 19 kvalster i skakburken. Samhället hade en historia med stort tymolbehov. Det bytte drottning i maj, men det verkade inte hjälpa.

Idag kom jag till en bigård med en dotter till 241 som inte behövt varroabekämpning under 2014 och inte under 2015. Det fick 241-dottern 2015. Jag håller på att ta ner samhällena till endast ett fåtal skattlådor. När även dessa tas bort är det slutskattning.

241d Två skattlådor kvar, snart slutskattning. 2 % angreppsgrad i våras. 

I maj testade jag intressanta samhällen med biskakaren för att välja ut avelssamhällena för i år. Då var denna 241-dotter intressant pga avsaknaden av bekämpningsbehov under ett par år. Angreppsgraden var då 2 %. Jag avvaktade med bekämpning eftersom detta värde inte var över 3 %. Jag hade flera samhällen, varav flera 241-döttrar, som fått endast ett fåtal gram tymol våren 2015, som inte visade några kvalster alls (noll) på drygt 300 bin i maj i år. De två bästa med olika härstamning (en 241-dotter) fick bli avelssamhällen.

1% 1,3 % angreppsgrad nu.

2 %-samhället testade jag idag 21 juli avseende angreppsgraden, 4 kvalster på drygt 300 bin. 1,3 % angreppsgrad. I alla fall inte högre angreppsgrad efter 2,5 månader. Ett starkt samhälle som gett bra skörd. Angreppsgraden skulle ha varit mycket högre om bina inte kunnat göra sig av med kvalster själva. Det här samhället har alltså hållit efter kvalstren. Vilken skön känsla!

Nu behöver detta inte bara bero på drottningen. Den sattes till i ett samhälle som inte behövt bekämpning. Arbetsbina kan ha lärt den nya drottningens bin en del kvalsterjagarknep. Det skulle inte förvåna mig om det är en kombination av orsaker som gett samhället sin kvalsterjagarförmåga. http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=932 ; http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=944

Genombrott?
Märkt på:

4 reaktion på “Genombrott?

 • juli 21, 2016 kl. 11:21 e m
  Permalänk

  Intressanta erfarenheter.

  Svar
  • juli 24, 2016 kl. 6:02 e m
   Permalänk

   Ja, verkligen, jag håller med! Det kan finnas fler. Måste göra några fler test. Du har väl saker på gång också tror jag.

   Svar
 • juli 28, 2016 kl. 4:47 e m
  Permalänk

  Hej Erik!

  En helt annan fråga! Wettex-bitarna med tymol, hur lång är hållbarheten när de väl ligger i plastpåsen?

  /Magnus

  Svar
  • juli 28, 2016 kl. 7:42 e m
   Permalänk

   Om du har plastpåsar med ”blixtlås”-förslutning räcker det med två, annars tre. Sen en verktygslåda av plast. Så länge bitarna är hårda efter att de ”torkat” då spriten avdunstat helt, så länge är de användbara enligt den ursprungliga doseringen. Står verktygslådan i skugga kan de hålla ett år om man har tur.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.