Pasagas drottningodlingsbräda är bäst. http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=234

På yngelrummets plats placeras en drottninglös låda, med eller utan yngel, gärna bistark. Den kommer att ta emot många flygbin från yngelrummet. På den placeras drottningodlingsbrädan, med en liten öppning bakåt. (Bild 1) 

01 Brädan Bild 1

Ovanpå placeras yngelrummet. Om samhället är bistarkt har man sen spärrgaller samt en skattlåda. (Bild 2) Nästa dag larvar man minst en list, gärna två och placerar i understa lådan. Så får man lyfta tillbaka allt igen. (Bra att ta bort foderramar i yngelrummet om det är många, behövs bara ett par. Det blir tungt annars att lyfta så mycket.)

02 Brädan Bild 2

En dag efter larvningen gör man en omflyttning av lådorna. Understa larvlådan flyttas åt sidan och yngelrummet placeras på bottnen (med spärrgallret). (Bild 3) Sedan larvlådan på spärrgallret.

03 Brädan Bild 3

Nu kan man kolla hur många celler som är påbörjade. (Bild 4)

04 Brädan Bild 4

Sen placerar man skattlådan ovanpå om man har det, täckplast och täckskiva samt odlingsbrädan, och så taket. (Bild 5)

05 Brädan Bild 5

Tre dagar senare på kvällen plockar Rebecka in de täckta cellerna i kläckskåpet. Om någon inte är täckt tar man fodersaften i en liten burk med lock, spär ut med något lite vatten och ger en liten droppe sådant med en tändsticka i varje cellkopp man larvar nästa gång.

Om man låter ett samhälle ruva cellerna tills de är klara att användas man kan göra det i ett annat samhälle i en skattlåda med minst två yngelramar på varje sida så bina håller värmen. För att inte bina ska riva några celler sätter man burar över cellerna.

Manipulera drottningodlingsbrädan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.