För några år sedan hade varroaresistensen ökat märkbart på elgonbina. Då började jag ge bort några drottningar till grannbiodlarna mot löfte om att de skulle odla en del efter dem. Det gjorde de. Framför allt Stig-Åke Gerdvall och Peter Tesell. Radim Gavlovsky började jag samarbeta med vad gäller drottningodlingen och han fick ta så många drottningpuppor och drottningar han behövde och som passade in i drottningodlingen för min egen del och för kunderna. Grannbiodlarna i lokalföreningen hade redan elgonbin, men nu fick de ta del av avelsframgångarna snabbare och spred på det viset också bättre drönare på ett mer massivt sätt i trakten.

 

Dela med dig – det kommer tillbaka med tiden

Jag hade provat en liknande strategi tidigare och den fungerar. Då genom att drottningar blev prövade då det gäller varroaresistens innan varroan kommit hit. Och jag kunde hämta hem värdefullt avelsmaterial i form av kakbitar med späda larver.

 

Mindre reinvasion – minskat varroatryck

Uppenbarligen har samhällena nu hjälpt varandra att hålla nere varroatrycket här i omgivningarna. Enstaka samhällen som inte varit lika bra har inte kunnat åstadkomma starka dominoeffekter genom att bidra med mycket reinvasion av varroa. Alltså andra friskare samhällen som idkat tyst röveri på dem som varit rikare på varroa.

 

Skakburksprov

För ett par år sedan började vi också bli noggrannare med att göra skakburksprov och behandla snarast vid angreppsgrader av kvalster på mer än 9 kvalster på 1 dl bin, 300 bin). Kontroll vår och sensommar.

 

Elgonområdet

Det här har resulterat i ett mycket trevligt resultat. Ett område (ca 15 x 10 km) i mitten av hela elgonområdet (ca 50 x 10 km) som har ca 350 elgonsamhällen (i mitten) av bra kvalitet, och inga andra. Här paras de flesta av våra drottningar. Och endast ca 50 av dessa samhällen behövde behandlas mot varroa i år. I hela elgonområdet finns nog drygt 900 elgonsamhällen. Flest har Thomas Dahl med 300. Johan Ingjald är bra på gång liksom flera i västra delen av området.

Kurser och stöd

Stig-Åke Gerdvall och Johan Ingjald håller nybörjarkurser och drottningodlingskurser i föreningen, Hallsberg-Kumla bf. De hjälper dessa att skaffa bisamhällen med bra drottningar. Och att hjälpa dem att hitta bra platser att para sina nya drottningar på. Vi har också i föreningen anordnat en parningsplats som Peter Tesell sköter om.

Bra statistik

De årliga förlusterna ligger på ca 10 %. Skördarna är bra, och varierar förstås med tillgången på nektar i de olika bigårdarna och områdena. I öster är det problem att åstadkomma låga skördar pga de mullrika och normalt fuktiga jordarna.  Samarbete är bra!

 

Regelbundna träffar

Vi brukar träffas i nov-dec varje år och samtala om året som varit och om nästkommande. I år är vi så många så vi samlas i Garveriet över Bra & Begagnat i Hallsberg den 8 dec kl 10.00.

Alla som är intresserade är välkomna. Hoppas vi får plats. Det blir ost o skink-baguet, kaka o kaffe för 50 kr. Anmälan senast 5 dec till Gerdvall 073-9883503. Fyra föreläsare. Lärdomar från vildsamhälle – R Gavlovsky, Kunskap från TBH och Warré – J Ingjald, Beescannings möjligheter – B Lagerman, Tips för avelsarbetet – E Österlund.

Samarbete i elgonområdet
Märkt på:        

2 reaktion på “Samarbete i elgonområdet

 • november 17, 2018 kl. 3:12 e m
  Permalänk

  Hej!
  Jag är intresserad av att lära mig om detta.
  Jag är nybörjare i år.
  Önskar information och kontakter i mitt område.
  Bor straxt norr om Örebro.
  Lokal förening=Ervalla

  Svar
  • november 19, 2018 kl. 6:59 e m
   Permalänk

   Du är välkommen Helen! Om du läser mot slutet av texten ser du ett telefonnummer till Stig-Åke Gerdvall. Ring till honom och anmäl dig. MVh Erik

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.