För en månad sen gjordes första foderkollen och ett antal döda samhällen plockades hem för att sortera deras ramar i sådana som kan användas, foderramar och för yngel, samt sådana som skulle smältas ner. En del samhällen behövde extra foderramar som fanns i lager. Sådana ramar som plockats undan i november, ytterramar som bina lämnat i översta lådan. Där blev det packramar istället.

Nu en månad senare, gjorde jag den andra foderkollen. En del samhällen behövde foderramar. Ytterligare några döda samhällen plockades hem. Ytterligare ett par kommer sannolikt att dö. Då kommer det att bli knappt 10 % vinterförluster. Tidigare år har det blivit ca 15 %. Och sedan ca 30 % av de överlevande (tidigare år) som inte gav någon honung och fick sina drottningar utbytta. Nu ligger den mängden på ca 10 % av de överlevande. Dessutom är kvaliteten på avelsdrottningarna nu bättre, längre tid utan behov av bekämpningsmedel och bättre VSH.

Spring15-10 Något av ett idealsamhälle. Tre lådor fullkomligt fulla med bin. Tung av foder, men inte så tungt som i höstas. det finns lite utrymme kvar, det känns på tyngden när man lyfter lite från båda sidorna och känner på tyngden. Erfarenheten talar. detta samhälle fick inte någon låda nu, trots att det hade så mycket bin. De klarar sig bra 1-2 veckor till. Då blir det nästa arbetsmoment med bilen fylld med utökningslådor och fortfarande lite foderramar som kan gå åt.

Spring15-13 Detta är också ett mycket bra samhälle, en avläggare på två lådor. Fullt med bin, bra med foder, men utrymme kvar för nektar och yngel. De får vänta med en låda lite till. Den här arbetsrundan är i första hand till för foderkoll. Nästa arbetsrunda runt bigårdarna kommer att ha annat fokus i första hand.

Spring15-16 Ett samhälle som var mer ombonat i båda lådorna med packramar. Det har svarat genom att yngla i mars och gjort slut på fodret nästan. En packram togs bort från lätta sidan och en tom ram skakades tom på bin. Samhället fick två fulla foderramar. På andra sidan fanns en full foderram. Det är minimum med foder jag vill ha åt bina. Det här samhället är resultatet av en viselös avläggare som misslyckades med att göra sig en drottning. Det slogs i höstas ihop med en avläggare som var för liten för att kunna klara sig själv genom vintern.

Spring16-5 Det här samhället är försvagat, sitter tätt ihop mot en packram och värmer sig. Sitter på två ramar i översta lådan i tre kakgator. Det behövde inget mer foder och behövde inte trängas ihop. Möjligtvis kunde man ha tagit bort en underlåda, men det kan vänta till nästa besök. Detta samhälle är ett frågetecken. Kommer det att klara sig eller kommer det att försvagas ytterligare. Har det nosema och/eller virusproblem. Det visar sig vid nästa besök.

Spring16-8a Det här samhället är nästan fullt med bin på tre lådor och det är mycket tungt, lika tungt som i höstas. Har det knappt förbrukat något foder eller har det samlat mycket sälgnektar. Sannolikt lite både och. Samhället har byggt mycket vax under plasten. Det är för kallt att göra en större operation och ta bort flera foderramar och ersätta med tomma ramar avsedda för yngel eller nektar. Det snabbaste och enklaste är att lägga på spärrgaller och sätta på en låda med tomma utbyggda ramar, vilket görs.

 

Några samhällen behövde utökas med en låda. Egentligen behövs det inte då svärmrisken trots trångt om utrymme inte är farlig än. Men om lådorna är fyllda med bin och det antingen är tomt på foder eller tyngden tyder på fullt med foder dessutom, då behövdes det en låda till. Fem samhällen fick en låda.

Jag är fascinerad över vad små bina är!

Foderkoll igen, snart utökning
Märkt på:            

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.