S SB

SB är en relativt ny och engagerad biodlare i södra Tyskland. Hon är intresserad av olika typer av bin och deras plats i det ekologiska systemet. Jag bad henne att berätta sin historia och hennes kamp att hjälpa sina bin att överleva och frodas på egen hand så mycket som möjligt utan kemikalier. Hon skriver:

Efter att ha studerat vilda bin några år jag ville ha honungsbin och gick på en biodlingskurs hos en ekologisk biodlare. År 2014 köpte jag mitt första bisamhälle från honom. Det var en Carnicakorsning på naturligt byggda kakor, utan hjälp av vaxmellanväggar. De hade behandlats med oxalsyra och myrsyra mot varroa. Men de var sjuka ändå!

S Natural comb Mitt första bisamhälle var carnicabin på egetbyggda vaxkakor

Jag försökte hitta en väg ut ur denna kemikaliestrategi som till synes inte hjälpte. Jag fick lite information på internet och började titta på hur bina försvarar sig mot sjukdomar. Jag vill inte ha mina bin nära andra bin. Jag försökte hjälpa dem med pudersockerbehandling för att befria dem från kvalster som sitter på bina. Efter behandling med myrsyra på sommaren, hade de en naturlig nedfall av 30 kvalster per dag. Efter sockerdamning av hela bikupan tio gånger med 2 dagars mellanrum var det naturliga nedfallet av kvalster 5 per dag. Detta innebar en hel del arbete och det gjorde ändå inte jobbet. Bina hade kalkyngel också!

Jag mätte cellstorleken på deras naturliga vaxkakor. Det var 5,0 mm i yngelområdet, 5,4 i honungsområdet och drönarcellerna började på 5,6. All honung togs vid skörden, så de levde på socker under en lång tid av året. De dog i februari 2015. Det var inte tillräckligt med bin för att hålla tillräckligt varmt åt dem!

S AMM queen Min speciella AMM-drottning.

Jag hade hittat några kontakter genom internet och kunde få tag på 4 bisamhällen 2015 som inta behandlats med kemikalier under några år. Ett var av en variant av det mörka biet, Apis mellifera mellifera (AMM), tre var Carnicasamhällen. Jag gjorde några avläggare och vintrade in 3 av AMM-ursprung och 5 med Carnicaursprung.

Den tidigare ägaren hade haft en kris efter att ha blivit offer för en storbiodlare som vandrade med sina bikupor. Dennes bin orsakade troligen reinvasion av kvalster i hans bisamhällen. Han löste detta problem genom att slå ihop de svagaste av sina bisamhällen, så de blev starka nog att försvara sig och övervintra. Några överlevde. I en del av dessa införde han en typ av AMM-drottningar som hade rykte om sig att vara mer motståndskraftiga.

Mitt mål var att följa Dee Lusbys i Arizona sätt att odla bin så mycket som möjligt (http://beesource.com/point-of-view/dee-lusby). Att använda småcellig vaxmellanväggar, lämna tillräckligt honung till bina att överleva på, använda så kallad housel-positionering av ramarna i lådorna, använda vad hon kallar obegränsad yngelrum och inte använda någon form av kemisk behandling (om möjligt).

S Carnicas Just nu har jag 11 bisamhällen

Alla 8 bikupor överlevde vintern, men på våren 2016 var jag tvungen att slå ut ett av dem eftersom dess bin var alltför känsliga för virus (inte DWV). Jag har gjort några avläggare och har nu i maj 11 bisamhällen och stora förhoppningar. Bina är mina lärare. Jag vill att de ska överleva.

S hygienic Mina AMM-bin (original och korsningar) visar hygieniskt beteende mot kvalster i yngel. Nu har jag också sett detta i mina carnicakorsningar.

Jag gör inte drönaryngelutskärning eftersom jag vill att kvalstret skall fortsätta att vara en drönarparasit i första hand och inte en parasit i första hand på arbetsbin. Jag är glad att se mer och mer av hygieniska beteende mot kvalster, även i drönaryngel. Nu även i Carnikakorsningar.

Till sist vill jag citera Kirk Webster (http://kirkwebster.com) i Vermont, USA:

”Biodling har nu den tvivelaktiga äran att bli den första delen av vårt system för industriellt jordbruk som faktiskt faller sönder. Låt oss sluta låtsas att något annat är på gång. Vi har inte längre tillräckligt med bin för att pollinera våra grödor. Varje gång bina går igenom en svårighet, svarar vi genom att göra saker som är mer stressande för dem, snarare än mindre – vi flyttar runt dem oftare, utsätter dem för ännu mer giftiga ämnen, eller fyller upp utrustningen igen med mer oprövade och dåligt anpassade typer av bin. Vi skyller på vädret, kvalster, marknaden, nya sjukdomar, konsumenterna, kineserna, tyskarna, (fyll på med i din favoritsyndabock), andra biodlare, uppköparna, det vetenskapliga etablissemanget, priset på bensin, den globala uppvärmningen – vad som helst, snarare än att se vad som verkligen händer. Vi håller på att förlora förmågan att ta hand om levande varelser.”

Vi löper en stor risk att förlora förmågan att ta hand om levande varelser.

Tack alla som hjälper mig att bi bättre som en biodlare.

Kamp för honungsbinas överlevnad
Märkt på:            

2 reaktion på “Kamp för honungsbinas överlevnad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.