Drottningbräda

Pasaga Ramic skrev om hur han använder Snelgrovebrädan i en drottningodlingsmetod han utvecklat i Bitidningens juni-nummer 2013. Jag provade den i år omedelbart. Jag valde ut ett inte så starkt samhälle med yngelrummet på två av mina shallowlådor istället för på tre som jag brukar ha. Det var endast lite bin i skattlådan, dvs den tredje lådan.

Då jag vet att mina bin med lite afrikanskt arv är bra på att hitta drottningen om man flyttar lådor och fluster satte jag två yngelramar i centrum av skattlådan. Skattlådan sätter man på bottnen. Sedan odlingsbrädan, helt enkelt en enkel botten med nät i mitten för kontakt mellan de olika avdelningarna, och en liten flusteröppning för yngelrummet som placeras ovanpå. Den flusteröppningen skall vara placerad bakåt. Tanken är att flygbina skall flyga tillbaka gamla vägen, dvs in i skattlådan. Den driottninglösa avdelning skall nu starta drottningcellerna man placerar där ett dygn efter det att man placerat skattlådan på bottnen.

Drottningodlingsbräda

Ett dygn senare igen, då bina byggt ett dygn på cellerna, flyttar man allt rätt igen. Yngelrumet på bottnen, spärrgaller och över det skattlådan med odlingslisten. Där får bina bygga färdigt drottningcellerna.

Eftersom det inte var så mycket bin i skattlådan, bara i stort sett runt de två yngelramarna och odlingslisten däremellan trodde jag inte det skulle bli så många celler antagna. Döm om min förvåning då jag fyra dagar efter larvningen tog in odlingslisten med cellerna i kläckskåpet. Alla 15 cellerna som larvats var antagna och utbyggda till stora fina drottningceller.

Så har det fortsatt hela juni, sedan med 30 celler åt gången, 26-30 st varje omlarvning. Allt eftersom tiden gick blev det lite mer bin i samhället och jag fick låta dem ha ytterligare en skattlåda. Den fick alltid sitta överst, hur samhället annars var ordnat för tillfället. Likaså då ytterligare skattlådor fick sättas på. Inga fler yngelramar behövde sättas i odlingsskattlådan. Men bar om det finns pollen i några ramar där.

Den bästa drottningodlingsmetoden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.