Jag talade med Åke Brånn häromdagen. Han arbetar med ligusticabiet, både med VSH-bin och ”vanliga” ligustica. Han kontrollerar angreppsgraden varje år med skakburken (alkoholtvättning av 1 dl/ca 300 bin). För att kunna göra urval för bättre varroaresistens på sin stam behandlar han inte rakt över alla samhällen.

Med hjälp av kontrollen väljer han ut de sämsta samhällen som ska få nya drottningar, antingen ganska omedelbart eller så snart som möjligt nästa år.

Han väljer också ut de samhällen som blir kandidater till att bli avelssamhällen nästa år.

Flera samhällen hade mycket låga angreppsgrader, under gränsen för behandling, 10 kvalster på 300 bin (9 kvalster är 3%). Många av dessa hade inte behandlats någon gång under året. Om de har låg mängd till våren kan de bli avelssamhällen då.

De sämsta hade mer än 40 kvalster och fick tymolbehandling direkt.

Kolla angreppsgraden av varroa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.