Svensk Biavel är ett samarbetsprojekt mellan de två biodlarorganisationerna i Sverige, Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) och Biodlingsföretagarna (BF). Man fokuserar nu på avel av varroaresistenta bin, framför allt på VSH-egenskapen, Varroa Sensitive Hygien. http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=290

Nyligen hade man en konferens i Skövde om varroaresistensavel. På SBR:s riksförbundsmöte 18-19 april hade man under en timme ett s k riksförbundstorg med ett chatthörn för Svensk Biavel. Där fanns Sture Käll från SBR och Torbjörn Jakobsson från BF och samtalade med intresserade.

Sv Biavel Torbjörn Jakobsson, Sture Käll och Kjell Hallberg, och jag, bakom kameran samtalar. Tre punkter antecknade Sture medan jag var kvar.  * Avla varroaresistena bin!! * Sprid dem! * Nätverk för intresserade biavlare.

Man poängterade att inga behöver ge upp sina vanliga avelsmål och man behöver inte VSH-testa alla sina bin. Först gör man sin normala selektion. Sedan testar man för VSH sina bästa samhällen, kanske 3-4 stycken, kanske fler.

Svensk Biavel planerar att hålla kurser i hur man VSH-testar ett bisamhälle. Man behöver inte nödvändigtvis inseminering. Det kan naturligtvis användas i aveln. En tillräckligt enskilt placerad (isolerad) parningsplats kan räcka. Det finns det på många platser i landet.

Svensk Biavel
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.